ourithrokyseoskopisi-banner

Ουρηθροσκόπηση - Κυστεοσκόπηση

Τι είναι η ουρηθροσκόπηση-κυστεοσκόπηση;

Η ουρηθροσκόπηση και η κυστεοσκόπηση είναι μία διαγνωστική εξέταση που επιτρέπει στο ουρολόγο να εξετάσει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης, με τη χρήση ενός λεπτού εργαλείου που ονομάζεται κυστεοσκόπιο. Όταν διερευνούμε μία πάθηση στην ουρήθρα, τότε δεν είναι απαραίτητη η είσοδος του εργαλείου στην κύστη και εξετάζεται μόνο η ουρήθρα, εκτελείται δηλαδή μία ουρηθροσκόπηση. Όταν εξετάζεται η κύστη, τότε το κυστεοσκόπιο εισέρχεται μέχρι την κύστη.

ourithroskopisi1ourithroskopisi2

Πότε γίνεται;

Η ουρηθροσκόπηση-κυστεοσκόπηση μπορεί να γίνει:

  • Για να εντοπιστούν προβλήματα στο ουροποιητικό, όπως η απόφραξη της ουρήθρας που προκαλείται από τον προστάτη, στενώματα της ουρήθρας, λίθους, ή όγκους.
  • Για να βρεθεί η αιτία συμπτωμάτων, όπως το αίμα στα ούρα (αιματουρία), επώδυνη ούρηση (αλγουρία), ακράτεια ούρων, συχνουρία ή δισταγμός, αδυναμία ούρησης (κατακράτηση) ή μία ξαφνική και επιτακτική ανάγκη για ούρηση.
  • Για να βρεθεί η αιτία των προβλημάτων του ουροποιητικού συστήματος, όπως οι συχνές και επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.
  • Για να αξιολογήσει τα προβλήματα που δεν μπορούν να καταδείξουν οι ακτινοσκοπικές εξετάσεις ή για την περαιτέρω διερεύνηση των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν από υπερηχογράφημα ή από πυελογραφία ή αξονική τομογραφία.
  • Για να γίνει ψυχρή βιοψία κύστης.
  • Για να απομακρυνθούν μικρά ξένα σώματα από την κύστη.
  • Για να γίνει η τοποθέτηση ουρητηρικών καθετήρων (stents), για να βοηθήσουν την κάθοδο των ούρων από τα νεφρά στην κύστη.
  • Για να αντιμετωπιστούν προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, π.χ. για την αντιμετώπιση αιμορραγίας της κύστης ή την ανακούφιση από εμπόδια στην ουρήθρα (λίθος). 

Ποια είναι η απαραίτητη προετοιμασία για την εξέταση;

Ενημερώστε τον γιατρό σας:

  • Αν είστε αλλεργικοί σε οποιαδήποτε φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντισηπτικών, τοπικών αναισθητικών και αντιβιοτικών.
  • Αν είχατε ποτέ προβλήματα αιμορραγίας που δεν σταματούσε στο παρελθόν ή διαγνωσμένη πάθηση του αίματος.
  • Αν παίρνετε ηπαρίνη ή οποιαδήποτε φάρμακα που επηρεάζουν τον μηχανισμό πήξης και προκαλούν αιμορραγική διάθεση, όπως ασπιρίνη (Salospir®, Aspirin®, Aggrenox®), κλοπιδογρέλη (Plavix® και Iscover®), τικλοπιδίνη (Ticlid® και Ticlodone®), ασενοκουμαρόλη (Sintrom®), βαρφαρίνη (Panwarfin®), πρασουγρέλη (Effient®), δαβιγατράνη (Pradaxa®).
  • Αν είστε έγκυος.

Η κυστεοσκόπηση συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία στην ουρήθρα, και ο ασθενής μπορεί άμεσα να επιστρέψει στις δραστηριότητές του (μπορεί να φύγει μόνος από το ιατρείο).

Ποια είναι η διαδικασία της εξέτασης;

Ο ασθενής ξαπλώνει στο ειδικό κρεβάτι, και ο ιατρός απολυμαίνει την περιοχή των γεννητικών οργάνων με αντισηπτικό. Κατόπιν γίνεται η εισαγωγή του τοπικού αναισθητικού στην ουρήθρα. Ύστερα από πάροδο 10 λεπτών, το κυστεοσκόπιο εισάγεται στην ουρήθρα και αργά προωθείται προς την κύστη. Η άμεση όραση της ουρήθρας και της κύστης επιτρέπει στον ουρολόγο να διαγνώσει πιθανές βλάβες που δεν φαίνονται σε καμία άλλη διαγνωστική εξέταση (υπέρηχοι, αξονική και μαγνητική τομογραφία). Οι λαβίδες που μπορούν να εισαχθούν μέσω του κυστεοσκοπίου επιτρέπουν στον γιατρό να αφαιρέσει μικρά δείγματα ιστού για βιοψία. Τέλος, με τις ειδικές λαβίδες μπορεί να γίνει αφαίρεση πολύ μικρών λίθων ή ουρητηρικού καθετήρα που είχε προηγουμένως τοποθετηθεί. Αυτή η δυνατότητα εξαλείφει την ανάγκη για πιο εκτεταμένη επέμβαση υπό νάρκωση.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της εξέτασης;

Μετά την εξέταση μπορεί να ουρείτε συχνά, ίσως με λίγο κάψιμο κατά τη διάρκεια και μετά την ούρηση, για μία ή δύο ημέρες. Αίμα ή μία ροζ απόχρωση στα ούρα είναι επίσης κοινά την πρώτη ημέρα της εξέτασης και την επόμενη, ιδίως αν γίνει βιοψία. Να πίνετε πολλά υγρά, για να βοηθήσετε στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη ουρολοίμωξης.