epembaseis1-banner

Απολίνωση σπερματικών πόρων

Η απολίνωση των σπερματικών πόρων (βαζεκτομή) είναι μια μικροεγχείριση, που γίνεται στον άνδρα και η οποία προκαλεί σίγουρη και αποτελεσματική αντισύλληψη. 

Τι επιτυγχάνεται με την επέμβαση αυτή;

Τα σπερματοζωάρια παράγονται στους όρχεις κι εν συνεχεία μέσω των σπερματικών πόρων μεταφέρονται στον προστάτη. Εκεί τα σπερματοζωάρια βρίσκουν θρεπτικά συστατικά κι άλλα στοιχεία απαραίτητα για τη γονιμοποίηση. Με την επέμβαση αυτή απλά διακόπτεται η μεταφορά των σπερματοζωαρίων από τους όρχεις στον προστάτη. Συνεπώς η εκσπερμάτιση η οποία γίνεται μετά την επέμβαση αυτή δεν περιέχει σπερματοζωάρια παρά μόνον προστατικά υγρά. Αυτό σημαίνει ότι ο άνδρας αυτός δεν μπορεί να γονιμοποιήσει.

Πώς ακριβώς γίνεται η επέμβαση αυτή;

Είναι μια μικροεπέμβαση που πραγματοποιείται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Μέσω μιας μικρής τομής στο όσχεο ο σπερματικός πόρος απολινώνεται με ράμμα σε δύο σημεία, το μεταξύ τους τμήμα αφαιρείται.

Πόσο επιτυχής είναι η μέθοδος αυτή;

Το ποσοστό επιτυχίας πλησιάζει το 100%. Προτού επιτραπεί στον άντρα να έχει άφοβα σεξουαλικές επαφές, πρέπει να γίνουν 3 σπερμοδιαγράμματα σε καθορισμένο χρόνο μετά το χειρουργείο, ώστε να αποδειχθεί ότι το σπέρμα δεν είναι γόνιμο κι ότι δεν περιέχει σπερματοζωάρια (αζωοσπερμία).

Τι συμβαίνει στο σπέρμα μετά την εγχείρηση;

Επέρχεται κάποια επιβράδυνση στην παραγωγή του, αποτέλεσμα της "λίμνασης" μετά την απολίνωση των πόρων. Το παραγόμενο σπέρμα επαναπορροφάται από τον οργανισμό.

Η εγχείρηση αυτή είναι αναστρέψιμη;

apolinosiΌταν για οποιονδήποτε λόγο ο άνδρας αλλάξει γνώμη στο μέλλον, μπορεί να προσπαθήσει να αποκαταστήσει τα πράγματα με νέο χειρουργείο. Σε αυτό γίνεται προσπάθεια επανένωσης των δύο κομμένων άκρων του σπερματικού πόρου. Συνήθως αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις δεύτερου γάμου και σπανιότατα μετά από θάνατο παιδιών. Η εγχείρηση γίνεται με χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου και τα αποτελέσματα ποικίλουν.